top of page

Lien, waarom bak jij eigenlijk desembrood?


De belangrijkste voordelen van desembrood? Het heeft een heerlijke smaak, het is smeuïg en het is licht verteerbaar. En bovenal bak ik het met bergen plezier.


Desem in plaats van gist

Zuurdesem brood is gemaakt op basis van desem in plaats van gist. Dit geeft het brood enorm veel smaak. Een krachtige smaak en het kan een vleugje friszurig zijn, maar ook aards. Desem zorgt ook voor structuur en voor smeuïg kruim, zoals echte zuurdesembroden bij de Franse bakker ook zijn. Gluten zorgen namelijk voor binding en structuur, maar dat mist in glutenvrij brood. Met desem wordt het toch smeuïg en veerkrachtig. Samen met die heerlijke krokante korst, maakt dat een fantastische smaakbeleving. Maar voordat het zover is, gaan er ruim twee dagen aan liefde en passie in.


Startsein

Het voeden van de zuurdesem, de starter van desembrood, trekt bij ons thuis altijd de aandacht. Als ik de potjes uit de koelkast haal, worden er snel drie krukken naar het aanrecht geschoven. De kinderen mogen kijken en heel soms een handje helpen, maar ze weten als geen ander dat het heel precies werkt. Als ik klaar ben met het wegen van het meel en water, barsten ze los: “Mag ik roeren? Alsjeplease!” De starter van het brood is gevoed. En daarmee is het startsein van het proces gegeven. Nu gaan we twee dagen door!


"Slaap lekker, broodje"

Een aantal uren later bruist en borrelt de zuurdesem in zijn pot. Nu is het klaar om gebruikt te worden in het voordeeg. Fase 2. Wederom mag het een aantal uren rusten om te ontwikkelen. “Slaap lekker, broodje”, zegt onze kleine man dan. Alle micro-organismen uit de starter gaan hun werk doen. In fase 3 wordt het voordeeg aan het hoofddeeg toegevoegd. Het deeg wordt gevormd en opgebold, met precisie en toewijding. Alle handelingen hebben een doel en nut in het broodbakproces. Deeg dat zomaar in zijn mandje is geknald, zal je teleurstellen. Het zakt in en wordt compact. Vervolgens mag het uren in de koelkast chillen om te vormen, te fermenteren en daardoor op smaak te komen.


Glutenvrije Po(u)wer

Na 36 uur is het brood dan eindelijk klaar om gebakken te worden. Of toch niet? Nee, eerst wordt het nog ingesneden. Hierdoor krijgt het tijdens het bakken mooie vormen in het oppervlak of zelfs een ‘oor’. En het maakt elk desembrood uniek. De magie komt op het laatst. Tijdens het bakken zie je wat voor glutenvrije Po(u)wer erin zit. Het brood groeit en barst open in de ovenrijs. Fantastisch fenomeen om te zien. Het zorgt ook telkens voor een geluksmomentje als het gebeurt, want dan weet ik dat het brood weer gelukt is


Wachten, wachten en nog eens wachten

Zelfs na het bakken wordt ons geduld op de proef gesteld, want als je warm brood opensnijdt, ontsnapt heel veel vocht (in de vorm van stoom). Vocht dat in al die uren met veel liefde en toewijding in het brood is gestopt om smaak en structuur te creëren. Het resultaat: brood dat snel bederft en droger is. Dat is ook meteen de reden dat ik het brood niet gesneden uitgeef.


Magische momenten

Als onze kids horen dat ik het broodmes in in het brood zet waardoor de korst kraakt en open breekt, rennen ze de keuken in om te kijken. Een magisch moment dat we nog steeds bij elk brood samen beleven. Het opensnijden van het brood, beoordelen van de korst en het kruim en natuurlijk het kontje proeven.



Kun jij niet wachten om mijn overheerlijke glutenvrije desembrood te proeven? Plaats dan snel je bestelling!


Comments


bottom of page